پايان نامه تاثیرمتیونین در کاهش میزان پروتئین جیره، پارامترهای رشد و ترکیب لاشه ماهی قزل آلا رنگین


 تاثیرمتیونین در کاهش میزان پروتئین جیره، پارامتر های رشد و ترکیب لاشه ماهی قزل آلا رنگین کمان (Oncorhynchusmykiss)

چکیده:

این پژوهش به منظور ارزیابی تاثیر سطوح مختلف متیونین درکاهش میزان پروتئین جیره، پارامترهای رشد و ترکیب لاشه ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchusmykiss) به مدت 60 روزانجام گرفت. آزمایش با استفاده از طرح کاملا تصادفی شامل سطوح پروتئین 40% (شاهد) 10 و 20 گرم متیونین به ازای هرکیلوگرم (30% پروتئین) جیره در قالب سه تیمار با دو تکرار طراحی شد. آزمایش درون حوضچه های فایبرگلاس 500 لیتری که تا 50 سانتی متر آبگیری شده بود انجام شد. تعداد 15 عدد بچه ماهی قزل آلا با وزن متوسط 103.51±6.77 گرم ذخیره و تغذیه شدند. با توجه به نتایج بدست آمده، تفاوت معنی داری از نظر ضریب تبدیل غذایی، افزایش بیومس، بازماندگی، نرخ رشد ویژه، فاکتور وضعیت در بین تیمارها وجود نداشت (P>0.05). از نظر کارایی پروتئین تفاوت معنی دار بین تیمارها مشاهده شد (P<0/05). بیشترین میزان پروتئین و چربی در تیمار 20 گرم متیونین بر هر کیلوگرم جیره مشاهده گردید (P<0/05). نتایج بدست آمده نشان داد، افزودن سطوح مختلف متیونین در جیره غذایی بچه ماهی قزل آلای پرورشی می تواند در بهبود عملکرد رشد، بازماندگی، تولید نهایی و ترکیب مغذی بدن موثر واقع شود. این اسید آمینه می تواند به عنوان یک مکمل مناسب برای جیره غذایی بچه ماهیان قزل آلا مد نظر قرار گیرد.

کلمات کلیدی: متیونین، بازماندگی، ترکیب لاشه، بچه ماهی قزل­آلا، (Oncorhynchusmykiss)

 

مقدمه. 5

در هر حوضه طبیعی اعماز اقیانوس،دریا،دریاچه،رودخانه،مرداب وغیره معمولا گونه های مختلفی از ماهیان و نیز مقادیر عظیمی از بی مهرگان زندگی می کنند(ولی اللهی،1379) رشد روز افزون جمعیت به خصوص در کشورهای در حال توسعه و عدم توجه به برنامه ریزی علمی در مورد نحوه تامین  نیازهای غذایی،خطری است که بیش از پیش جوامع بشری را تهدید می کند.این در حالی است که منابع تولید مواد مورد نیاز بشر محدود و بهره برداری بهینه با رعایت اصول توسعه پایدار مورد تاکید و توجه جهانی می باشد.پس شیوه های ارتقاء کارایی  و بازدهی تولید از طریق اتخاذ روش های علمی و کاربردی به جای سنتی  بسیار حائز اهمیت می گردند(ب-نیو،1379).آبزی پروری ویا کشت و پرورش موجودات آبزی،به اشکال مختلف و با تراکم های گوناگون به مدت دوهزار سال است که انجام می شود(Andersonو همکاران،1376).افزایش روزافزون جمعیت انسانی همراه با نیاز فراینده به مواد پروتئینی موجب توسعه کشاورزی و صنعت آبزی پروری گردیده و برای استفاده بهینه از منابع طبیعی،فن آوری جدیدی را به وجود اوردخ است.کشت ماهیان قزل الا از این نقطه نظر یکی از بهترین روش ها محسوب شده و همچنان در حال توسعه و بهره وری است(هورواث،1382). 5

امروزه پرورش آبزیان تلاش دارد تا با بکارگیری سیستم ها وابزارهای مختلف تولید را در واحد سطح یا حجم آب بالا ببرد و در حقیقت وزن توده زنده ماهی را در یک واحد بخصوص افزایش دهد(توسلی،1376).در پرورش ماهی،غذا وتغذیه از نکات مهم بوده که هر تولید کننده باید بدان توجه خاصی داشته باشد چرا که قسمت اعظم پرورش (15 الی 60 درصد) را تشکیل می دهد (فکراندیش و همکاران،1389) 5

رشد نسبت مستقیمی با تغذیه دارد.در جاهایی که ماهی به نحوه مطلوب وبا اندازه کافی تغذیه می کند به خوبی رشد می یابد  وبالعکس جایی که تغذیه مطلوب و صحیح نباشد،رشد کاهش یافته یا متوقف می شود.استفاده از جیره غذایی با کیفیت بالا سبب می شود تا ماهی با صرف غذای کمتر درمدت زمانی کوتاهتر،به وزن بازاری رسیده وبه این ترتیب هزینه های تولید به طور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد(نیرومند و همکاران،1390).در استخرهای پرورشی،ماهی با تراکم بسیار زیادی در مقایسه با محیط طبیعی نگهداری می شود.در نتیجه غذای طبیعی استخر کفاف تامین غذای لازم جهت وزن گیری ماهی را نمی کند (هورواث و همکاران،1384).تغذیه ماهی قسمت اعظم هزینه های پرورش ماهی را تشکیل می دهد که شامل غذادهی دستی با استفاده از مواد غذایی مختلف و تولید غذاهای طبیعی در استخر با استفاده از کودهای شیمیایی و حیوانی است(شکوریان و همکاران،1377).محصول ماهی می تواند غالبا به طور قابل ملاحظه ای با استفاده از غذاهای تکمیلی افزایش یابد گرچه کیفیت و کمیت غذای استفاده شده تفاوت معنی داری را به وجود می آورد.اشتهای ماهی آشکارا به دما بستگی دارد اما سایر عوامل نیز مهم هستند(هورواث و همکاران،1384). 5

امروزه به کارگیری مواد اشتها آور در جیره های آبزیان مورد توجه قرار گرفته است.دلیل اساسی و منطقی استفاده از آن ها،بهبود مصرف غذاست که از طریق افزایش سرعت بلع غذا،زمان باقی ماندن غذا در آب کاهش یافته،از آبشویی عناصر غذایی محلول و در نتیجه آلودگی آب جلوگیری به عمل می آید و از طرفی مصرف غذا با حداقل ضایعات،راندمان غذایی بالایی را در پی خواهد داشت(coman و همکاران،1996).استفاده از مواد جاذب در جیره غذایی آبزیلن جهت افزایش مطلوبیت غذایی به عنوان یک ضرورت امکان ناپذیر در کاهش هزینه های مربوط به تغذیه مطرح می باشد.به ویژه در لارو ماهیان دریایی که سختی پذیرش غذای مصنوعی توسط آن ها به عنوان یک مشکل اساسی در امر آبزی پروری مطرح می باشد(اکرمی،1390).بدین جهت نیاز به موادی است که بتواند به همراه جیره غذایی وارد سیستم گوارشی ماهی گردیده و باعث تحریک جذب غذا و متابولیسم بیشتر آن شده و موجب افزایش وزن و بازماندگی گردند.اسیدهای المینه شناخته شده 18 نوع می باشند که به دو گروه اسیدآمینه های ضروری که بدن ماهی قادر به ساختن ان ها نمی باشد و باید حتما با غذا به ان رسانده شود.و اسیدآمینه های غیرضروری که ماهی قادر است از سایر مواد غذایی آن را بسازد،تقسیم می گردند(فرید پاک،1386).در غذاهایی که منشا حیوانی دارند مقدار لیزین بیش از دو برابر میزان آن در غذاهای گیاهی می باشد.لذا لازم است که غذاهای ماهیان پرورشی از لحاظ اسیدآمینه ها متعادل گردد0فرید پاک،1386).رشد نسبت مستقیمی با تغذیه دارد.در جاهایی که ماهی به نحوه مطلوب وبا اندازه کافی تغذیه می کند به خوبی رشد می یابد  وبالعکس جایی که تغذیه مطلوب و صحیح نباشد،رشد کاهش یافته یا متوقف می شود.استفاده از جیره غذایی با کیفیت بالا سبب می شود تا ماهی با صرف غذای کمتر درمدت زمانی کوتاهتر،به وزن بازاری رسیده وبه این ترتیب هزینه های تولید به طور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد(نیرومند و همکاران،1390).در استخرهای پرورشی،ماهی با تراکم بسیار زیادی در مقایسه با محیط طبیعی نگهداری می شود.در نتیجه غذای طبیعی استخر کفاف تامین غذای لازم جهت وزن گیری ماهی را نمی کند (هورواث و همکاران،1384).تغذیه ماهی قسمت اعظم هزینه های پرورش ماهی را تشکیل می دهد که شامل غذادهی دستی با استفاده از مواد غذایی مختلف و تولید غذاهای طبیعی در استخر با استفاده از کودهای شیمیایی و حیوانی است(شکوریان و همکاران،1377).محصول ماهی می تواند غالبا به طور قابل ملاحظه ای با استفاده از غذاهای تکمیلی افزایش یابد گرچه کیفیت و کمیت غذای استفاده شده تفاوت معنی داری را به وجود می آورد.اشتهای ماهی آشکارا به دما بستگی دارد اما سایر عوامل نیز مهم هستند(هورواث و همکاران،1384). 6

امروزه به کارگیری مواد اشتها آور در جیره های آبزیان مورد توجه قرار گرفته است.دلیل اساسی و منطقی استفاده از آن ها،بهبود مصرف غذاست که از طریق افزایش سرعت بلع غذا،زمان باقی ماندن غذا در آب کاهش یافته،از آبشویی عناصر غذایی محلول و در نتیجه آلودگی آب جلوگیری به عمل می آید و از طرفی مصرف غذا با حداقل ضایعات،راندمان غذایی بالایی را در پی خواهد داشت(coman و همکاران،1996).استفاده از مواد جاذب در جیره غذایی آبزیلن جهت افزایش مطلوبیت غذایی به عنوان یک ضرورت امکان ناپذیر در کاهش هزینه های مربوط به تغذیه مطرح می باشد.به ویژه در لارو ماهیان دریایی که سختی پذیرش غذای مصنوعی توسط آن ها به عنوان یک مشکل اساسی در امر آبزی پروری مطرح می باشد(اکرمی،1390).بدین جهت نیاز به موادی است که بتواند به همراه جیره غذایی وارد سیستم گوارشی ماهی گردیده و باعث تحریک جذب غذا و متابولیسم بیشتر آن شده و موجب افزایش وزن و بازماندگی گردند.اسیدهای المینه شناخته شده 18 نوع می باشند که به دو گروه اسیدآمینه های ضروری که بدن ماهی قادر به ساختن ان ها نمی باشد و باید حتما با غذا به ان رسانده شودواسیدآمینه های غیرضروری که ماهی قادر است از سایر مواد غذایی آن را بسازد،تقسیم می گردند(فرید پاک،1386).در غذاهایی که منشا حیوانی دارند مقدار لیزین بیش از دو برابر میزان آن در غذاهای گیاهی می باشد.لذا لازم است که غذاهای ماهیان پرورشی از لحاظ اسیدآمینه ها متعادل گردد)فرید پاک،1386). 7

پروتئین ها مواد آلی بزرگ و یکی از انواع درشت مولکول های زیستی هستند که از زیر واحدهایی به نام اسیدآمینه ساخته شده اند. اسیدهای آمینه مثل یک زنجیر خطی توسط پیوند پپتیدی میان گروه های کربوکسیل و آمین مجاور به یکدیگر متصل می شوند تا یک پلی پپتید را به وجود بیاورند.ترتیب اسیدهای آمینه در یک پروتئین توسط ژن مشخص می شود. اگر چه کد ژنتیک 20 تا اسیدآمینه استاندارد را معرفی می کند، در بعضی از اندامگان ها (ارگانیسم ها) کد ژنتیک شامل سلنوسیستئین و در بعضی از آرکی باکتری ها پیرولزین می باشد. گاهی در پروتئین ها دگرگونی به وجود می آید: یا قبل از آنکه پروتئین بتواند به وظایفش در یاخته عمل کند ویا به عنوان قسمتی از مکانیسم بازرسی. پروتئین ها معمولا به یکدیگر می پیوندند تا یک وظیفه ای را با یکدیگر انجام دهند که این خود باعث استوار شدن پروتئین می شود. چون ترتیب های نا محدودی در توالی و طول زنجیره اسیدآمینه ها در تولید پروتئین ها وجود دارد، از این رو انواع بی شماری از پروتئین ها نیز می توانند وجود داشته باشند. 8

پروتئین های درون یاخته ای در بخشی از یاخته به نام ریبوزوم توسط (RNA) ساخته می شوند(منبع اینترنتی). 9

پروتئین ها فراوان ترین ترکیبات آلی در سلول هستند که متجاوز از 50 درصد وزن خشک سلول را تشکیل می دهند. نثبت عناصر موجود در پروتئین ها به شرح زیر است: کربن 50 درصد، اکسیژن 23 درصد، هیدروژن 7 درصد، ازت 16 درصد، و سایر عناصر بین 3 درصد. ساختار اولیه همه پروتئین های طبیعی از 20 نوع اسیدآمینه است که اسیدهای آمینه استاندارد معروفند. از هیدرولیز کامل پروتئین ممکن است اسیدهای آمینه دیگری به دست آیند که به اسیدهای آمینه نادر معروفند که در واقع همان اسیدهای آمینه استاندارد تغییر یافته اند(پناهی،1380). 9

ساختار پروتئین یا ساختمان پروتئین به ساختاری گفته می شود که پروتئین به خود می گیرد. پروتئین دارای چهار ساختار می باشد: 9

ساختار اول: به توالی پروتئین که به صورت رشته ای از اسیدهای آمینه می باشد گفته می شود. پروتئین ها پلیمر هایی خطی از اسیدهای آمینه هستند که با پیوند پپتیدی بهم متصل شده اند. 9

ساختار دوم: به نظم های موضعی گفته می شود که پروتئین در حین تا شدگی به خود می گیرد. ساختار دوم پروتئین ها خود به چند دسته تقسیم می شود. 9

ساختار سوم: حالت سه بعدی که پروتئین بعد از پیچش به خود میگیرد گفته می شود. 9

ساختار چهارم: حالت قرارگیری چند پروتئین در فضا کنار یکدیگر می باشد. بیشتر پروتئین ها از پیوند زنجیرهای پلی پپتیدی مشابه و یا متفاوت ساخته شده اند، اتصال بین زنجیرها توسط پیوندهای ضعیف تری برقرار می گردد. این ساختار ترتیب قرار گرفتن زیر واحدهای یک پروتئین را شرح می دهد و نقش مهمی در توضیح چگونگی شرکت پروتئین در واکنش های شیمیایی دارد. پروتئین ها مواد مغذی اصلی هر سلول زنده هستند. در ساختمان آنها نه تنها کربن، هیدروژن واکسیژن وجود دارد، بلکه ازت و گاهی گوگرد نیز موجود می باشد. پروتئین ها مسئول انجام اعمال گوناگونی هستند. نقش آنها از تشکیل ماده انقباضی عضلات گرفته تا ساختن بعضی از هورمون ها، آنزیم ها و آنتی بادی ها، تبدیل انرژی شیمیایی به کار و انتقال اکسیژن و هیدروژن متنوع می باشد. 9

اسیدهای آمینه: 10

اصلی ترین ساختار پروتئین ها را اسیدهای آمینه تشکیل می دهند که تفاوت اصلی آن ها با کربوهیدرات و چربی در وجود نیتروژن در ساختار سلولس آمینواسیدها علاوه بر کربن-هیدروژن و اکسیژن است. حدود 20اسیدآمینه اصلی شناسایی و نام گذاری شده است که در یک تقسیم بندی کلی به دو نوع ضروری و غیرضروری نامیده می شوند. 10

اسیدهای آمینه ضروری: 10

حیوانات برخلاف گیاهان توانایی ساختن تمامی اسیدهای آمینه مورد نیاز خود نیستند. اسیدهای آمینه ضروری آن هایی هستند که بدن قادر به ساخت آن ها نیست و باید از طریق رژیم غذایی تامین شوند. 10

آمینوهای ضروری عبارتند از آرژنین، لیزین، لوسین، ایزولوسین، متیونین، والین، ترئونین، فنیل آلانین، تریپتوفان، هیستیدین. 10

نیازهای کمی گونه های مختلف به اسیدهای آمینه ضروری متفاوت است،مقدار اسیدهای آمینه ضروری در ترکیبات مختلف غذایی تفاوت های بیشتری باهم دارند. به همین دلیل ترکیبات غذایی که از چندین جزء مختلف ساخته شده است از غذاهایی که تنها از یک جزء تشکیل گردیده، بازده بیشتری دارد. حتی اگر این نوع غذا مقادیر بسیار زیاد یا بسیار اندک از یک نوع اسیدآمینه داشته باشد(ب-نیو، 1379). 10

اسیدهای آمینه غیرضروری: 10

پاره ای از اسیدهای آمینه بوسیله جانوران سنتز می شوند. در واقع بدن قادر به ساخت و سنتز آمینوهای غیرضروری هست. آمینوهای غیرضروری عبارتند از: گلیسین، آلانین، گلوتامین، لیستین، آسپاراژین، اسید آسپارتیک، سیستئین، اسید گلوتامیک، پرولین، سرین، تیروزین. 11

افزودن اسیدهای آمینه مصنوعی از قبیل لیزین و متیونین در سطوح بالا به جیره غذایی باعث تجمع آن ها در پلاسما می شود و در نتیجه باعث تحریک ترشح انسولین از پانکراس می شود که این عامل باعث آزادی اسیدآمینه های دیگر از منابع ذخیره ای شده و پروتئین سازی را تحریک کرده و از این طریق بر ضریب تبدیل غذایی اثر خواهد گذاشت. همچنین محققین به این نتیجه رسیده اند که افزایش نسبت اسیدهای آمینه ضروری به غیرضروری در جیره باعث افزایش پروتئین لاشه و کاهش چربی لاشه می گردد. 11

اسیدهای آمینه در جانوران 3 نقش ایفا می کنند: 11

1-برای سنتز پروتئین ها به کار می روند. 11

2-تغییر ساختار داده وبه سایر ترکیبات زیستی تبدیل می شوند. مثلا تبدیل به اسیدهای آمینه دیگر می شوند. 11

3-بسیاری از اسیدهای آمینه شکسته و تولید انرژی می کنند(ِِِDesilva، 1992). 11

امروزه دانشمندان علم تغذیه با توجه به ترکیب و نوع اسیدآمینه در مواد خوراکی، قابلیت هضم اسیدهای آمینه در انواع مختلف حیوانات و احتیاجات آن ها، قادرند که میزان و نوع اسیدآمینه مورد نیاز را در جیره های خوراکی متعادل نمایند. وجود اسیدآمینه های مصنوعی (تجاری) این امکان را فراهم آورده است که متخصصین علم تغذیه به راحتی می توانند به این اهداف نائل شوند. متعادل (بالانس) نمودن ترکیب اسیدهای آمینه نه تنها باعث افزایش ارزش کیفی پروتئین موجود در مواد خوراکی می شود بلکه دفع مواد ازته تجزیه نشده از طریق مدفوع و ادرار را کاهش می دهد. اسیدهای آمینه ال-متیونین و ال-لیزین جزء عمده ترین اسیدهای آمینه می باشند که در جیره حیوانات مورد استفاده قرار می گیرند. اسیدهای آمینه دیگری مثل ال- ترئونین، ال- تریپتوفان، ال- لوسین و ال- ایزولوسین نیز امروزه به طور مصنوعی تولید می شوند. ولی به دلیل قیمت نسبتا بالایی که دارند کمتر در جیره های خوراکی مورد استفاده قرار می گیرند. مراکز متعددی در دنیا در حال تولید اسیدآمینه مصنوعی هستند. بعضی از اسیدهای آمینه مثل متیونین و تریپتوفان از طریق شیمیایی تولید می شوند، بعضی از آنها مثل لیزین و ایزولوسین از طریق بیولوژی (فرمانتاسین) و بعضی از طریق استخراج (عصاره گیری)،مثل لوسین. قابلیت هضم اسیدهای آمینه مصنوعی تقریبا 100% است و به دلیل اینکه قبل از جذب احتاجی به هیدرولیز شدن آن ها نمی باشد، قابلیت جذب بالاتری نسبت به اسیدهای آمینه موجود در پروتئین دارند. 11

محدودیت اسیدآمینه ها: 12

امروزه با توجه به اهمیت اسیدهای امینه و نقش مهم آن ها در بدن تحقیقات زیادی در مورد تعیین ترتیب محدودیت اسیدهای آمینه در مورد ذرت و کنجاله سویا صورت گرفته است ترتیب محدودیت اسیدآمینه و ذرت به این شکل است که لیزین به عنوان اولین اسیدآمینه محدودکننده و بعد از آن ترئونین،تریپتوفان، آرژنین، ایزولوسین، والین، متیونین+سیستئین، فنیل آلانین+تیروزین و هیستیدین می باشد. ترتیب محدودیت اسیدهای آمینه در کنجاله سویا به این شکل است که:متیونین+سیستئین اولین اسیدآمینه محدودکننده و به ترتیب ترئونین، لیزین، والین و هیستیدین می باشد. در مخلوط ذرت و کنجاله سویا ترتیب محدودیت اسیدهای آمینه متفاوت است در مخلوط این دو ماده متیونین اولین اسیدآمینه محدودکننده و به ترتیب ترئونین، لیزین، والین و هیستیدین اسیآمینه های محدود کننده می باشند. ترتیب محدودیت اسیدهای آمینه در جیره های حاوی ذرت و کنجاله سویای کم پروتئین به شکل زیر می باشد متیونین، آرژنین، لیزین، ترئونین، والین. ترتیب محدودیت اسیدهای آمینه در جیره حاوی پودر گوشت و استخوان به صورت زیر است: تریپتوفان و اسیدهای آمینه گوگرد دار به عنوان اولین اسید آمینه محدودکننده بودند وسایر اسیدهای آمینه محدودکننده به ترتیب ترئونین، هیستیدین، ایزولوسین، فنیل آلانین+تیروزین، لیزین و والین می باشد. در ضایعات کشتارگاهی طیور نیز ترتیب محدودیت اسیدهای آمینه به شکل زیر است: سیستئین به عنوان اولین اسیدآمینه محدودکننده و بعد از آن تریپتوفان، ترئونین، لیزین، والین، ایزولوسین و هیستیدین می باشد که درجات کمبود والین، ایزولوسین، هیستیدین تقریبا مشابه بود.بنابراین افزایش پروتئین خام جیره صحیح نمی باشد بلکه افزایش میزان اسیدهای آمینه محدود کننده که معمولا اسیدهای آمینه ضروری می باشند قادر به حفظ میزان دریافت این مواد مغذی خواهیم بود(Fernandez، 2000). 12

متیونین: 13

این آمینواسید نقش انتقال اسیدهای چرب به سلولهای ماهیچه ای را ایفا می کند و به عنوان منابع انرژی در نظر گرفته می شوند و برای تشکیل کارنیتین استفاده می شود. 13

یک رژیم گیاه خواری، متیونین کافی و مورد نیاز بدن را تامین نمی کند.گیاهان اگرچه منابع خوبی برای پروتئین هستند ولی حاوی متیونین کافی نیستند. این موضوع مخصوصا در مورد غلات و حبوبات که منبعی از پروتئین هستند،صدق می کند. 13

متیونین یک اسیدآمینه ضروری است که باید از طریق غذا تامین شود زیرا بدن قادر به ساخت میزان کافی از آن نیست. متیونین در فرآیند اسیدهای چرب کمک می کند و مخصوصا برای رشد مهم است. متیونین همچنین در جذب کلسیم به بدن کمک می کند، نقش مهمی در تشکیل کلاژن(ماده مهم و مورد نیاز برای استخوان ها و بافت ها) دارد. 13

متيونين. 13

متیونین يکي از اسيدهاي آمينه مهم و ضروري  كه در ساختار پروتين ها يافت ميشود و در تغذيه طيور و خوک كاربرد دارد . متيونين به عنوان دهنده بنيان متيل در بسياري از مراحل سوخت وساز درگير مي‌شود. اين اسيد آمينه در ساخت كارنيتين و كراتين نقش مهمي را برعهده دارد. با توجه به نقش بيوشيميايي آن، متيونين احتمالاً در كاهش چربي بدن و خصوصاً چربي حفره بطني مؤثر است زيرا متيونين يك عامل ليپوتروپيك بوده و مي‌تواند صفات توليدي را نيز بهبود بخشد.اثرات مثبت متيونين درافزايش گوشت عضله سينه گزارش شده است . در صورت افزودن متيونين به جيره‌هاي وزن بدن و رشد عضله سينه و راندمان خوراك بهبود مي‌يابد كه عواملي مانند جيره پايه، نژاد و طول دوره آزمايش در اين مورد تأثير گذار بودند. متيونين مورد نياز حيوان را مي توان از طريق خوراکهاي مختلف و يا با استفاده از متيونين سنتتيک تأمين کرد. گوگرد موجود در ساختمان متیونین تنها منبع تامین نیاز گوگرد است که این نوع گوگرد پس از شکسته شدن ساختمان اسید آمینه متیونین آزاد میشود و  برای مصارفی غیر از پروتین سازی مورد استفاده قرار میگیرد. از خواص کلی متیونین میتوان به نقش آن به عنوان پیش ساز اسید آمینه سیستئین، ترکیب دهنده متیل، کمک در شکستن چربی ها، پیش ساز کارنیتین و عامل مهم در متابولیسم چربی ها، و پروتین ها اشاره کرد.محدودیت متیونین در جیره غذایی منجر به کاهش شدید لنفوسیت ها از بافت های لنفاوی لامینا پروپریای روده و آسیب بر اعمال سیستم ایمنی میشود. 14

منابع متیونین: 14

منابع خوب برای متیونین شامل مواد زیر است: 14

گوشت قرمز، پنیر، مرغ و بوقلمون، ساردین، آجیل، تخم مرغ و سویا. 14

منابع تغلیظ شده از متیونین شامل مخمر تورلا، روغن ماهی نمک زده و خشک شده، پروتئین جدا شده سویا، پروتئین کنسانتره سویا،پنیر پارمیزان، گوشت کمر خون (بدون چربی)، توفوی خشک وفریز شده، آرد سویا بدون چربی یا کم چربی،تخم شنبلیله و جلبک اسپرولنیای خشک شده. 15

سیستماتیک ماهی قزل آلا. 15

قزل آلا از خانواده آزادماهیان محسوب می شود .از مشخصه های این خانواده ، بدن دوکی شکل و شعاع باله ای نرم و همچنین وجود باله چربی است . این ماهیان تخمهای بسیار زیادی به قطر چند میلیمتر را تولید می کنند و جنس های نر و ماده از یکدیگر جدا هستند . این ماهیان معمولا در بسترهای پوشیده از سنگ ریزه رودها و گاهی اوقات ئر نوار ساحلی دریاچه ها یا در آبهای لب شور واقع در مناطق خورها مبادرت به تخم ریزی می کنند . 15

قزل آلای رنگین کمان نخستین گونه از خانواده آزادماهیان است که به عنوان غذای انسان پرورش یافت. رده بندی آن به صورت زیر است : 15

Chodata. 16

Phylum.. 16

Vertebrata. 16

Subphylum.. 16

Piscis. 16

Grade. 16

Osteichthyes. 16

Class. 16

Salmoniformes. 16

Order 16

Salmonidae. 16

Family. 16

Onchorhynchusmykiss. 16

Genus. 16

زیست شناسی ماهی قزل آلا. 16

دریاچه های با آب سرد نهرها و رودخانه هایی با بستر قلوه سنگی و سنگلاخی اغلب در دمای زیر 20 درجه سانتیگراد است زیستگاه تا حدی شبیه به ماهی بومی قزل آلای خال قرمز می باشد. 16

زمان تولید مثل قزل آلای رنگین کمان در محیط طبیعی، فصل زمستان است. نمونه های نر صید شده از رودخانه ها در بهمن ماه کاملا آماده تولید مثل بودند. تخم ریزی در اسفند و اوایل بهار می باشد. تعدادی از ماده ها تخم ریزی نموده بودند. دمای تولید مثل حدود 11 تا 12 درجه سانتی گرد و در قسمتهای بالایی رودخانه صورت می گیرد. در بسیاری از مناطق در یک سالگی(سال دوم زندگی) بالغ می شود. در مناطق سرد سن بلوغ 3 تا 5 سالگی است. این گونه در رودخانه هایی که همزمان با بیرون آمدن لاروها سیلابی باشند و دمای آب کمتر از 13 درجه نباشد پیوند نمی خورند. 16

تغذیه ماهی قزل آلا. 16

تغذیه بیش از 50 درصد ، هزینه های جاری به خود اختصاص می دهد . بنا بر این هرچه یک پرورش دهنده بتواند هزینه تولید غذا را کاهش دهد ، به همان نسبت از سود بیشتری برخوردار خواهد شد. ماهی قزل آلا در محیط طبیعی یک ماهی شکارچی است و دارای رژیم گوشتخواری می باشد. غذای طبیعی این ماهی در محیط طبیعی عبارتند از: 17

1- ماهیان ریز  2- حشرات آبزی  3- لارو حشرات آبزی  4- حشرات پروازی سطح آب  5- کرمها 6- سخت پوستان. 17

عوامل تاثیر گذار روی تغذیه : 17

1-نوع ماهی. 17

2- جثه و سن ماهی. 17

3- نور : تاریکی باعث کاهش احتیاجات می گردد 17

4- درجه حرارت.. 17

5- ترکیب جیره غذایی. 17

انواع غذاهای مصرفی ماهی قزل آلا: 18

1- غذای تر با میزان رطوبت 60% به صورت دست ساز. 18

2- غذای مرطوب با میزان رطوبت 30% به صورت دست ساز. 18

3- غذای خشک یا پلت تولید کارخانجات آبزیان با میزان رطوبت کمتر از 10%.. 18

با این حال از آنجا كه در حال حاضر چالش عمده در آبزی پروری تجاری، بهبود جيره های غذايی فرموله شده برای بهينه سازی رشد و ارتقاء سلامت ماهيان می باشد. در سالهای اخیر تحقیقات فراوانی بر روی ترکیبات و مکمل های غذایی که در بالا بردن سلامت موجود و کارایی تغذیه نقش دارند صورت گرفته است. عوامل مختلفی می توانند بر روی کارآيی توليد ماهيان تأثيرگذار باشند اما کاهش مرگ و مير و يا کاهش عوامل بيماريزا از نکات مهمی هستند که بايستی همواره مد نظر قرار گيرند. محققین علوم تغذیه بر اين باورند که افزايش کارآيی توليد آبزيان، به فرمولاسيون جيره غذايی و روش توليد آن وابسته خواهد بود که به عواملی همچون انرژی، ترکيبات غذايی موجود، پروتئين، چربی، ويتامين، مواد معدنی، قابليت هضم، ماهيت ترکيبات، قيمت و دسترسی مداوم به آن ها بستگی دارد. 18

فصل دوم 20

سوابق تحقیق: 20

فصل سوم 31

مواد و روش کار: 31

3-1- مواد 32

موادی كه در اين آزمايش مورد استفاده قرار گرفتند به دو دسته مواد مصرفی و غير مصرفی تقسيم‌بندی گرديدند. 32

3-1-1- مواد مصرفي. 32

مواد مصرفی شامل جیره غذایی تجاری دانسو، مواد شيميايی مورد استفاده در تجزيه تقريبی جيره‌ها و ماهيان بودند. 32

3-1-1-1- نوع اسید آمینه مورد استفاده 32

این آمینواسید نقش انتقال اسیدهای چرب به سلولهای ماهیچه ای را ایفا می کند و به عنوان منابع انرژی در نظر گرفته می شوند و برای تشکیل کارنیتین استفاده می شود. 32

3-1-2- مواد غيرمصرفی. 32

مواد غير مصرفی شامل ترازوی با دقت 01/0 گرم و خط کش با دقت يک ميلی متر، تشت‌هایپلاستیکی 40 ليتری، هواده، وسايل اندازه‌گيری پارامترهای فيزيكی و شيميايی آب (دماسنج الكلی و واترچکر ديجيتالي)، ظرف حمل نمونه ماهی و دستگاههايی كه برای سنجش مورد استفاده قرارگرفتند که عبارتند از: 32

3-1-2-1- سنجش تجزيه شيميايی جيره های غذايی و لاشه ماهيان. 32

-دستگاه سنجش پروتئين خام: پروتئين خام ازطريق تعيين نيتروژن کل بروش کجلدال با استفاده از دستگاه میکروکجلدال ساخت کشور سوئد (sweden) kjeltec Auto Analyser,2300 Tecator و براساس25/6×CP=%N تعيين شد. (AOAC,1990) 32

- دستگاه سنجش چربی خام: چربی خام از طريق حل کردن چربی در اتر و تعیين مقدار آن به روش سوکسله به وسيله دستگاه سوکسله اتوماتيک ساخت کشور سوئد انجام گرفت. 32

- دستگاه سنجش خاكستر: از طريق قرار دادن نمونه در كوره الكتريكی به وسيله دستگاه کوره هريوس آلمانی در دمای 550 درجه سانتی گراد برای مدت 4 ساعت اندازه گيری شد. 33

- دستگاه سنجش رطوبت: از طريق خشک کردن نمونه ها در آون 105 درجه سانتيگراد به  مدت 24 ساعت. 33

- ترازوی حساس با دقت 001/0 برای توزين مواد آزمايشگاهي. 33

3-4- محل اجرای تحقيق. 33

کلیه مراحل اجرایی این تحقیق در کارگاه آموزشی و پژوهشی آبزی پروری دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر به انجام رسید. جهت انجام عملیت پرورشی از 12 حوضچه فایبرگلاس 500 لیتری در کنار یکدیگر در محیط سالن استفاده شد. 33

آب سالن تکثیر و پرورش از آب چاه تامین می شد و از طریق انشعابات به طور مساوی و به اندازه کافی در حوضچه های فایبرگلاسی تقسیم می شد. حوضچه ها تا ارتفاع 50 سانتی متری آبگیری شد و بوسیله لوله های خروجی تنظیم گشت، بدین ترتیب میزان آب هر حوضچه ثابت و کنترل شده بود. 33

3-5- تهیه بچه ماهیان: 33

تعداد 90 عدد بچه ماهی قزل آلا از یکی از مراکز پرورشی ماهیان سردابی در نزدیکی شهر گرگان تهیه شد. 33

3-6- سازگاری و بیومتری: 33

بچه ماهیان موجود در کارگاه در تاریخ 15/1/92 به تعداد 90 عدد با وزن متوسط 50 تا 100 گرمی به حوضچه های 500 لیتری که از قبل آماده سازگاری بود منتقل شدند. لازم به ذکر است که جهت زيست‌سنجی ابتدا ماهيان هر مخزن بوسيله عصاره گل ميخک با دوز PPm100  که به عنوان ماده بیهوشی استفاده شده بود(کرمپوربهشت آباد 1390) بيهوش شدند و سپس توسط پارچه تنظيف خشکمی شدند و مورد زيست‌سنجی قرار مي‌گرفتند. همچنین تا مدتی قبل و بعد از زيست‌سنجی غذادهی قطع مي‌گرديد. و در زمان زيست سنجی مخازن، شيلنگها و سنگ هوا بطور كامل تميز می شدند. 33

ماهیان برای سازگار شدن با شرایط جدید محیطی (اکسیژن، هوا،دما) به مدت 10 روز در حوضچه ها با غذای تجاری تغذیه شدند و در این مدت هیچ تلفاتی مشاهده نشد. در هر یک از 6 حوضچه های فایبرگلاس 500 لیتری، تعداد 15 قطعه بچه ماهی رها سازی شد. 34

این آزمایش دارای 3 تیمار و 2 تکرار بود که محل قرار گیری تیمارها بصورت تصادفی انتخاب شد. 34

همچنین در طول دوره 60 روزه، عملیات زیست سنجی هر 14 روز یکبار انجام شد. 34

3-7- آماده سازی جیره: 34

برای تهیه جیره از غذای تجاری متداول و مورد استفاده قزل آلا استفاده شد بدین ترتیب که پس از آرد نمودن غذای تجارتی به وسیله آسیاب برقی، اسیدآمینه مورد نظر به میزان تعیین شده و مقدار مشخص آرد جهت کاهش پروتئين جیره به غذا اضافه شد. سپس جیره تهیه شده به طور کامل با استفاده از دستگاه همزن مخلوط می شود و به مخلوط حاصل به میزان 400 میلی لیتر آب اضافه می شود تا به حالت خمیری درآید و به مدت 15 دقیقه به مخلوط کردن ادامه می دهیم. خمیر حاصله با استفاده از چرخ گوشت به صورت رشته هایی به قطر2.5میلی متر تبدیل می شود، سپس رشته ها را در معرض جریان هوا قرار می دهیم تا خشک شود.اگر شرایط نامساعد بود در آون خشک می شد. پس از خشک شدن،  پلیت ها شکسته شده تا به اندازه 3 میلی متر درآیند. پس از آماده نمودن غذا به صورت پلیت در ظروف پلاستیکی بسته بندی و نگهداری می شود. تغذیه بچه ماهیان روزانه 2 بار و بر مبنای جدول پیشنهادی و درجه حرارت آب به میزان 4 تا 5 درصد وزن بدن صورت گرفت. لازم به ذکر است که در مورد جیره شاهد نیز، عملیات فوق بدون اضافه کردن اسیدآمینه انجام می شود (Cerezuele et al., 2008). 34

3-8- بررسی کيفی بچه ماهيها 35

در طول اجرای آزمايش (60 روز) بچه ماهيها از نظر ظاهری بررسی گرديدند؛ اين بررسیها شامل مشاهده مستقيم آنها در مخازن نگهداری و توجه به حرکات و رفتارهای تغذيه ای، اشتها، نحوه شنا کردن، تحرک يا سستی و کم تحرکی آنها بود. 35

3-9- کنترل کيفيت محيط پرورش بچه ماهيها 35

به منظور ايجاد شرايط مطلوب در محيط پرورش بچه ماهيان، برای جلوگيری از آلودگی محيط، ضايعات غذايی و مدفوع به کمک سيفون کردن خارج می گرديد. اين عمل هر روز انجام می شد. علاوه بر اين ديواره داخلی و کف حوضچه ها به کمک دست نظافت می شد. و در هر وان هوادهی از طريق  سنگ هوا كه به يك كمپرسور مركزی وصل بود برقرار می شد. همچنين بچه ماهيان تلف شده پس از خارج شدن از حوضچه های پرورشی بطور دقيق شمارش و ثبت می‌گرديد. 35

3-10- برداشت محصول. 35

در پايان دوره پرورش که 60 روز به طول انجاميد، پس از گذشت 24 ساعت از زمان قطع تغذيه و اطمينان از دفع کامل محتويات لوله گوارش، برداشت محصول انجام شد. برای اين منظور کل بچه ماهيان توزين شدند و 18 عدد بچه ماهی بطور تصادفی از هر تیمار 3 تا نمونه گيری شد. سپس سر و باله ها آنها جدا و در نهايت لاشهدر پاکت پلاستیکی قرار داده و در فلاسک همراه با یخ خورد شده که لابه لای آنها قرار گرفته بود به آزمایشگاه مورد نظر انتقال یافتند. در آزمايشگاه مورد استفاده قرار گرفتند. 35

3-11- فعاليت های آزمايشگاهي. 35

3-11-1- تجزيه شيميايی جيره های غذايی و لاشه ماهيان. 35

تجزيه تقريبی جيره‌های ساخته شده و لاشه در انتهای آزمايش شامل پروتئين خام، چربی خام، رطوبت و خاكستر از طريق روش استانداردAOAC  (1990) اندازه‌گيری و تعيين شدند. تجزيه شيميايی جيره های غذايی و لاشه ماهيان در آزمايشگاه تحقیقات کشاورزی واقع در شهرستان گرگان انجام شد. 36

3-11-2- معيار ارزيابی کيفی جيره های غذايي. 36

برای بررسی چگونگی عملکرد جيره های مختلف و مقايسه آنها، در فواصل زمانی مشخص از طريق داده های بدست آمده از زيست سنجی و انجام آزمايشات تغذيه ای طبق فرمول های موجود، برخی از فاکتورهای رشد به شرح زير تعيين گرديد. 36

3-11-3- محاسبه شاخص های رشد ماهیها : 36

ميانگينوزنابتدای دورهبهگرم - ميانگينوزنانتهای دورهبهگرم = افزايشوزنبدن. 36

[میانگین وزن ابتدای دوره به گرم / (میانگین وزن ابتدای دوره به گرم – میانگین وزن انتهای دوره به گرم)] ×100 =  درصد افزایش وزن بدن  36

[زمان/ (لگاریتم طبیعی میانگین وزن اولیه به گرم -  لگاریتم طبیعی میانگین وزن نهایی به گرم)] ×100= نرخ رشد ویژه(درصد در روز) 36

[زمان / 5/0(میانگین وزن اولیه به گرم× میانگین وزن نهایی به گرم)/ (غذای خورده شده به ازای یک ماهی ×100)]= غذای خورده شده روزانه  36

)( میانگین طول انتهای دوره به سانتیمتر)/ میانگین وزن انتهای دوره به گرم) ( ×100 =  فاکتور وضعیت.. 36

(مقدار غذای خورده شده به گرم)/(افزایش وزن بدن به گرم)×100=کارایی غذا(درصد) 37

(تعداد بچه ماهیان باقیمانده درابتدای دوره/ تعداد بچه ماهیان انتهای دوره) ×100 = درصد بازماندگی. 37

افزایش وزن بدن (گرم)/ مقدار غذای خورده شده (گرم) = ضریب تبدیل غذایی. 37

مقدار مصرف پروتئین(گرم) / افزایش وزن بدن(گرم) = نسبت کارایی پروتئین. 37

[(میانگین طول نهایی به سانتی متر) /(انحراف معیار طول نهایی به سانتی متر)]×100=ضریب تغییرات طولی. 37

[(میانگین وزن نهایی به گرم)/(انحراف معیار وزن نهایی به گرم)]×100=ضریب تغییرات وزنی. 37

مقدار چربی خورده شده(گرم)/وزن بدست آمده (گرم)=نسبت کارایی چربی. 37

ضریب تبدیل غذا×قیمت یک کیلوگرم غذا=شاخص قیمت (تومان) 37

3-11-4- شيوه نمونه برداری، روش آماری و تجزیه و تحلیل داده ها: 37

تعداد 90 عدد بچه ماهی قزل آلا جامعه ی آماری تحقیق مورد نظر را تشکیل می دهد. در ابتدا آزمون نرمالیتی(normality) به وسیله آزمون Shapiro-Wilkانجام شد. تجزیه و تحلیل بر روی داده های مربوط به تغییرات معیارهای رشد، فاکتورهایتغذیه ای، ترکیب شیمیایی لاشه بچه‌ماهی قزل آلا از طریق آزمون تجزیه ی واریانس یکطرفه (one-way analysis of variance ANOVA) و مقايسه ميانگين بين تيمارها بر اساس آزمون دانکنDuncans multiple-range test استفاده شد. وجود يا عدم وجود اختلاف معنی دار در سطح 5 درصد با استفاده از نرم افزارSPSS  (نسخه ی 9.05) و Excel (2003)در محيط ويندوز انجام گرفتو مقادير 05/0>P معنی دار تلقی گردید. 37

4-1- تأثیر اسیدآمینه متیونین 1% و 2% بر معیارهای رشد بچه ماهی قزل آلا. 39

تأثیر سطوح مختلف اسیدآمینهمتیونین بر معیارهای رشد در جدول 4-1 ارائه شده است. 39

جدول 4-1- مقایسه برخی از معیارهای رشد (میانگین و انحراف معیار) بدست آمده در بچه ماهیان قزلآلای تغذیه شده با سطوح مختلف اسیدآمینه متیونین  طی مدت 60 روز. 39

4-1-1- تأثیر متیونین 1% و 2%  بر وزن نهايي: 40

بر اساس نتايج بدست آمده، بیشترین وزن نهای در تیمار 2 (متیونین 20) که معادل 2.68±1964 و کمترین در تیمار 1 (متیونین 10) و معادل 8.90±181.8 مشاهده شد، که نتایج حاکی از عدم اختلاف معنی دار در استراتژی های غذایی بود(05/0<P). 40

4-1-2- تأثیر سطوح مختلف متیونین بر افزایش وزن بدن: 40

4-1-3- تأثیر سطوح مختلف متیونینبر درصد افزایش وزن بدن: 41

4-1-4- تأثیر سطوح مختلف متیونین  بر نرخ رشد ویژه: 41

4-1-5- تأثیر سطوح مختلف متیونین بر فاکتور وضعیت : 41

4-1-6- تأثیر سطوح مختلف متیونین بر تولید نهایی ماهی: 41

تأثیر سطوح مختلف متیونین بر شاخص های تغذيه در جدول 4-2 ارائه شده است. 41

4-2-1- تأثیر متیونین بر ضریب تبدیل غذايي: 42

4-2-2- تأثیر سطوح مختلف متیونین برغذای خورده شده روزانه: 42

4-2-3- تأثیرسطوح مختلف متیونین بر نسبت کارایی پروتئین: 43

 

 

-1- تأثیر اسیدآمینه متیونین 1% و 2% بر معیارهای رشد بچه ماهی قزل آلا

تأثیر سطوح مختلف اسیدآمینهمتیونین بر معیارهای رشد در جدول 4-1 ارائه شده است.

جدول 4-1- مقایسه برخی از معیارهای رشد (میانگین و انحراف معیار) بدست آمده در بچه ماهیان قزلآلای تغذیه شده با سطوح مختلف اسیدآمینه متیونین  طی مدت 60 روز

 

تیمار 2

 

تیمار 1

 

شاهد

 

 

تیمار شاخص

 

96/30±5/23

 

104/30±3/25

 

109/95±1/90

 

 

وزن اولیه (گرم)

 

196/40±2/68

 

181/80±8/90

 

188/75±8/83

 

وزن نهایی (گرم)

 

24/75±0/35

 

24/50±0/70

 

24 ±0/0

 

طول نهایی (سانتی متر)

 

100/1±2/54

 

77/50±12/16

 

78/80±10/74

 

افزایش وزن بدن (گرم)

 

104/.15±8/27

 

74/50±14

 

71/80±11/03

 

افزایش وزن بدن (درصد)

 

1/19±0/007

 

      0/925±0/001

 

0/900±0/001

 

نرخ رشد ویژه (درصد در روز)

 

1.29±0/07

 

1/23±0/04

 

1/36±0/ 06

 

فاکتور وضعیت

 

1501.50±38/1

 

1162/50±182/4

 

1182 ±161/2

 

افزایش بیومس (درصد)

 

2946±40/3

 

2727±133/6

 

2831/25±132/5

 

تولید نهایی (گرم)

 

عدم وجود حروف در هر ردیف بیانگر عدم وجود اختلاف معنی دار بین تیمارها می باشد.

شاهد-  ماهیان تغذیه شده با رژیم غذایی شاهد بطور مداوم

تیمار1- ماهیان تغذیه شده با رژیم غذایی حاوی متیونین 1% بطور مداوم 

تیمار2- ماهیان تغذیه شده با رژیم غذایی حاوی متیونین 2% بطور مداوم

 

4-1-1- تأثیر متیونین 1% و 2%  بر وزن نهايي:

بر اساس نتايج بدست آمده، بیشترین وزن نهای در تیمار 2 (متیونین 20) که معادل 2.68±1964 و کمترین در تیمار 1 (متیونین 10) و معادل 8.90±181.8 مشاهده شد، که نتایج حاکی از عدم اختلاف معنی دار در استراتژی های غذایی بود(05/0<P).

4-1-2- تأثیر سطوح مختلف متیونین بر افزایش وزن بدن:

افزایش وزن بدن در بين تيمارهای مورد بررسی از اختلاف معنی داری برخوردار نبود(05/0<P). به طوريکه بيشترين ميزان این شاخص در تیمار2 (متیونین 20)معادل 2.54±100.1 گرم و کمترين آن در تیمار 1 معادل 12.16±77.5 ‌گرم مشاهده گرديد.

4-1-3- تأثیر سطوح مختلف متیونینبر درصد افزایش وزن بدن:

درصدافزایشوزنبدن در تيمار 2 (متیونین 20)نسبت به سایر تیمار ها بیشتر و معادل8.27±104.15 و در تیمار شاهد کمترین مقدار و معادل 11.03±71.8 درصد بود اما تفاوت معنی داری بین گروههای مختلف مشاهده نشد(05/0<P).

4-1-4- تأثیر سطوح مختلف متیونین  بر نرخ رشد ویژه:

نرخ رشد ویژه در تيمار 2 (متیونین 20) بیشترین و معادل 0.07±1.19 و کمترین در تیمار شاهد و معادل 0.0011±0.90 درصد در روز بود اما تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0<P).

4-1-5- تأثیر سطوح مختلف متیونین بر فاکتور وضعیت :

فاکتور وضعیت يا ضریب چاقی در تیمار شاهد نسبت به سایر تیمار ها بیشتر و معادل 0.06±1.36 و کمترین آن در تیمار 1 (متیونین 10) معادل 00.4±1.23 بود اما تفاوت معنی داری در مقایسه با سایر تیمارها مشاهده نشد(05/0<P).

4-1-6- تأثیر سطوح مختلف متیونین بر تولید نهایی ماهی:

تولید خالص بچه ماهيان قزل آلا در تیمار 2 (متیونین 20) نسبت به سایر تیمارها بیشتر و معادل 40.3±2946 و کمترین آن در تیمار 1 (متیونین 10)133.6±2727 گرم بود اما اختلاف معنی داری بین آنها مشاهده نگردید (05/0<P).

 

تأثیر سطوح مختلف متیونین بر شاخص های تغذيه در جدول 4-2 ارائه شده است.

جدول 4-2- مقایسه برخی از معیارهای تغذیه ای (میانگین و انحراف معیار) بدست آمده در بچه ماهیان قزل آلای  تغذیه شده با سطوح مختلف متیونین  طی مدت 60 روزعدم وجود حروف در هر ردیف بیانگر عدم وجود اختلاف معنی دار بین تیمارها می باشد

- تأثیر استفاده از سطوح مختلف متیونین بر عملکرد رشد، تغذیه و بازماندگی قزل آلای رنگین کمان:

 

نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که پارامترهای رشد و تغذیه ای به طور قابل ملاحظه ای تحت تاثیر مقادیر ارائه شده متیونین در جیره ماهی قزل آلای رنگین کمان قرار دارند. بهترین نتایج رشد در بچه ماهیان تغذیه شده با تیمار 2 (متیونین 20) مشاهده شد. بهترین فاکتور وضعیت در ماهیان تغذیه شده با تیمار

تأثیر استفاده از سطوح مختلف متیونین بر ترکیب شیمیایی بدن ماهی قزل آلای­رنگین‌کمان:

 

در بررسی حاضر اختلاف معنی داری در میزان پروتئین، چربی و خاکستر لاشه بین تیمارهای آزمایشی مشاهده شد (P<0.05).بیشترین میزان پروتئین در تیمار 2 (متیونین 20)معادل 0.49±19.63و

نتیجه گیری کلی:

با اضافه کردن اسید امینه متیونین به جیره غذای  قزل آلا رنگین کمان به ویژه درسطح 2% می توان،با عث افزایش وزن،کاهش ضریب تبدیل غذایی، که در نتیجه، دوره پرورش را کوتاه و صرفه اقتصادی طرح را افزایش داد.

 

پیشنهادات:

1.پیشنهاد می گردد اثر متیونین با دوز ثابت در سطوح مختلف پروتیئن مورد بررسی قرار گیرند.

2.اثر متیونین بر روی گونه های دیگر ماهی مورد بررسی قرار گیرد.

3.اثر اسید آمینه بر روی سایر اوزان ماهی قزل آلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گیرد.

4.تاثیر متیونین در سطوح بالاتر بر روی این ماهی و سایر گونه

 

 

دسته بندی: دیجیتال فایل » رشته زیست شناسی (آموزش_و_پژوهش)

تعداد مشاهده: 29 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.docx

فرمت فایل اصلی: .docx

تعداد صفحات: 55

حجم فایل:939 کیلوبایت

 قیمت : 150,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل